a balkan's english version is available here Добре дошли в нашия уебсайт!
намерете ни в Facebook
планинско колоездене през зимата
Планинско колоездене през зимата

Карането на велосипед в планините през зимата може да бъде много неприятно преживяване, но при правилен подход може да носи и много хубави емоции. Без да претендирам за кой знае колко опит, бих искал да споделя това, което съм научил от практиката си.

Ето няколко съвета:

 • Времето.
  Задължително проверете прогнозата. Възможно най-лошото време е дъжд или мокър сняг с комбинация с вятър. А най-доброто - тих, слънчев ден с температури няколко градуса под нулата. Когато денят е слънчев и достатъчно студен, за да не се топи снега, това са идеални условия.
 • Избор маршрут Съобразете избора на маршрут според:
  - прогнозата за времето. Ако се предвижда ветровито време, карайте в гората. В случай, че денят ще е тих, изберете доколкото е възможно слънчев маршут.
  - терена. Разбира се, най-добре би било да карате фетбайк (Fat bike) , но ако не разполагате с такъв, това не бива да ви отказва. Изберете пътека или път, които са утъпкани. Дори Фетитата не са панацея. И те се нуждаят от относително утъпкан терен. Пудрата е за широките ски.
  - дължината. Зимното каране изисква повече енергия. Порадии снега, съпротивлението е по-голямо. При хлъзгав терен мускулите на тялото за по-напрегнати а ниските температури го охлаждат бързо. Всичко това води до по-голям разход на енергия отколкото при раввни други условия. Затова - планирайте относително по-кратък маршрут в сравнение с това, което си посволяявате обичайно през лятото.
  Друга приичина е късите дни. Въобще - зимата не е за дълги МТБ преходи, Заложете на нещо кратко, с леки изкачвания и не много стръмни спускания.
 • Облеклото
  Най-лошото, което може да направите е да се облечете с памучна тениска. Обличайте се на пластове, Стандартната схема за повечето спортове сред природата - трипластовото облекло - термо бельо, флийс (полар), мембрана - е добър вариант, Първият слой - термо бельото трябва да е синтетиччно или от вълна. Аз предпочитам последният слой да не е мембрана. Колкото и добре да дишат съвременните мембрани, при карането на велосипед в планината тялото отделя много влага, а външната температура е ниска. Мембраната се явява зона на конденз, при което влагата се образува от вътрешната й страна. Памучното облекло задържа влагата и в момента в който спрете да се движите, тялото в започва да изстива в мокрите зони. Синтетичните материи изсъхват бързо, дори върху кожата. Все пак, резервно термобельо в раницата няма да ви натежи. А когаато го служите сухичко на гърба, тялото бързо се затопля.
  Ако по време на карането не вали, по-добър вариант е връхна дреха от синтетична материя с голяма плътност, която спира или редуцира вятъра, но е без мембрана. Вече има доста такива "анцунгчета" :) в аутдоор магазините. Все пак - вземете си в раницата якето с мембрана. Ако задуха вятър или по време на спускането със сигурност ще ви потрябва.
  Не подценявайте ръкавиците. Те трябва да се топли, но не прекалено. Най-важното има качесво е да не пропускат вятър.
  Обувките са също много важни. Плътни, изолирани обувки и топли чорапи ще ви предпазят от измръзване на пръстите, особено по време на спускането. Добре е обувките да са над глезена. Ако по някаква причина се наложи да ходите, типичните обувки за колоездене ще се пълнят със сняг.
  Необходимостта от шапка не главата не ви оправдава да карате без каска. Аз слагам бандан от флийс под каската, който макар и тънък е достатъчен. Тънка вълнена шапка също добър вариант.Обикновено избягвам да карам в дни със сурови условия, но в ранцата си винааги нося бакалава спираща вятъра.
 • какво да носите?
  Освен обичайните резервна гума, помпа и унструменти, носете топла течност. Термос с чай или дори топла вода е добър вариант. Нещо за хапване - малък pоwerbar е задължително в раницата. Челно осветление (дните са къси), запалка, зареден телефон. Карта, компас или поне приложение за навигация инсталирано на телефона ви. Мъглите не са рядкост през зимата.
 • велосипедът.
  Типичният велосипед за зимата е фет байкът (Fatbike). Странно дебелите гуми позволяват да карате в снега, но не при всички условия. Дебелата гума "гази отгоре" и не потъва така, както обичайните 2.25 - 2.4 размер гуми, но ако снегът е прясно навалял или над 20 см дълбок, и фет байкът не може да ви помогне. Все пак, дебелата гума минава там, където със стандартното колело не може.
  В по-студени дни, когато снегът е утъпкан може да карате и с обикновен маунтинбайк, но дебелите гуми на фетито имат и предимството, че контактуват с голяма площ, съответно имат по-добро сцепление.
  Карайте с добре смазана верига. Смазката не позволява мокрене и замръзването й
© 2010 IztreshTeam